DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 15.novembra 2019, bomo že osmič obeležili DAN SLOVENSKE HRANE. Na ta dan poteka tudi projekt TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. V okviru omenjenega projekta damo poseben poudarek vzgojnemu vidiku prehranjevanja: pomenu zajtrka, odnosu do zdravega prehranjevanja, pomenu lokalno pridelane hrane.

Aktivnosti, ki se bodo ta dan odvijale na šoli:
tradicionalni zajtrk ( kruh, maslo, med, mleko, jabolka). Dodali bomo še suho sadje in medenjake, ki so jih spekli učenci pri izbirnih predmetih sodobna priprava hrane in načini prehranjevanja. Recept za medenjake smo dobili v zgibanki ČZS in je avtorski recept Marije Arh Ivanšek.
razredna ura z ogledom filma S ČEBELO DO MEDU
Sledil bo razgovor na temo slovenske lokalno pridelane hrane. 1.triada bo dobila zgibanke Čebelica, moja prijateljica. 6. razred pa bo imel tudi naravoslovni dan s tem istim naslovom meseca maja v čebelarskem muzeju na Brdu pri Lukovici.
ogled šolske razstave Slovenska kulturna dediščina (projektno delo učencev 6.razreda pri predmetu gospodinjstvo)
Del razstave je namenjen tudi tradicionalni slovenski hrani.
kosilo
Dan bomo zaključili s slovenskim kosilom: jota in ajdovi žganci z ocvirki. Posladkali se bomo z medenim pecivom.

To je dan za vse. Za učence in delavce šole ter priložnost, da razmislimo o našem načinu prehranjevanja, kakšno hrano izbiramo ali pripravljamo, kaj jemo, o pomenu hrane iz bližine in njenih prednosti pred hrano, ki ima za seboj stotine prevoženih kilometrov. Ker cenimo delo slovenskih pridelovalcev hrane (kmetov, čebelarjev, sadjarjev), se pridružujemo skupnemu sporočilu in zahvali vsem udeležencem v prehranski verigi: »Hvala za naš super zajtrk!«

Zapisala: Saša Mulec Troha, učiteljica biologije in vodja projekta

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)