Dopolnilna dejavnost za učence iz Mestne občine Ljubljana: Priprava skupinskih pustnih mask, ki se navezujejo na ljubljansko zgodovino, kulturo, značilnosti, okolje, aktualne dogodke, ter sodelovanje na skupnem pustnem sprevodu – Projekt ZMAJEV KARNEVAL 

Šolsko leto 2023/24

V torek, 16. 1. 2024, se je v popoldanskem času v prostorih šole odvijala ustvarjalna delavnica pustih mask z učenci, ki se bodo udeležili Zmajevega karnevala v Ljubljani, in njihovimi starši. Delavnica je potekala v prijetnem in sproščenem vzdušju. Nekaj utrinkov prikazujejo fotografije, ki jih lahko pogledate TUKAJ.

V soboto, 10. februarja 2024, je ob 11. uri v centru Ljubljane potekal Zmajev karneval. Predstavile so se značilne slovenske maske iz poganskega ljudskega izročila ter 18 šolskih in vrtčevskih skupin.

Med njimi je bila tudi skupinska maska naše šole. Tema letošnjega karnevala so bile pravljice in naša šola se je predstavila s skupinsko masko Mavrične ribice.

Učenci in učiteljice so pustne maske pripravili v okviru lutkovnega krožka in z dodatno pomočjo staršev, ki so skupaj s svojimi otroki ustvarjali na popoldanski delavnici izdelovanja mask.

Jata ribic iz OŠ Franceta Bevka je štela 30 morskih rib, z mavrično ribico na čelu ter dvema morskima vetrnicama. Vse ribe se strinjajo, da je bilo sodelovanje na karnevalu nepozabno in zabavno.

Vodenje in organizacija projekta: Nuša Žagar

Idejna zasnova in vodenje izdelave mask: Katja Stanišič

Več o tem pa TUKAJ.

Šolsko leto 2019/20

Na pustno soboto, 22. februarja 2020, se je v centru Ljubljane zgodil veliki nogometni derbi prijateljske narave: domači Mucki so se pomerili z gostujočimi Mačkoni, za zagnane nogometaše pa so navijale glasne in živahne Mucice. Tekmo je sodil strogi mačji sodnik Mačkovič, pesti pa je stiskal tudi maček Muri, brez katerega se v mestu praktično nič ne zgodi. In ker vemo, da ima ostro oko, je naslednji dan v časopisu strogo preveril, če je vse tako napisano, kot je res bilo.

Mucki, Mačkoni in Mucice, drugošolci z Osnovne šole Franceta Bevka v Ljubljani, so pod okriljem mentorice Ane Felkar tudi letos zastopali barve naše šole na tradicionalnem Zmajevem karnevalu, ki ga organizirata Mestna občina Ljubljana in Lutkovno gledališče Ljubljana. Tema letošnjega karnevala so bili »pravljični junaki«, maske pa so učenci pomagali izdelovati v času podaljšanega bivanja.

Vodja projekta: Ana Felkar

Več o tem pa TUKAJ.

Šolsko leto 2016/17

Na naši šoli smo se tudi letos odločili, da sodelujemo v projektu Priprava skupinskih pustnih mask, ki se navezujejo na ljubljansko zgodovino, kulturo, značilnosti, okolje, aktualne dogodke, ter sodelovanje na skupnem pustnem sprevodu. Zato smo prijavili svojo udeležbo na tradicionalnem Zmajevem karnevalu v Ljubljani, ki se je začel na pustno soboto, 25. februarja 2017, ob 11. uri. Organizator karnevala sta bila Mestna občina Ljubljana in Lutkovno gledališče v sodelovanju z ljubljanskimi osnovnimi šolami.

Več o tem pa TUKAJ.

Vodja projekta: Petra Novak Trobentar

Šolsko leto 2015/16

Udeležba naših učencev na tradicionalnem Zmajevem karnevalu v Ljubljani se je začela na pustno soboto, 6. februarja 2016 ob 11. uri. Organizator karnevala je bila Mestna občina Ljubljana in Lutkovno gledališče v sodelovanju z Ljubljanskimi osnovnimi šolami.

Sprevod so poleg že tradicionalnega zelenega zmaja, maskote, ki je ena največjih v evropskih mestih, vodile skupinske maske otrok, ki smo jih z učenci izdelali v šoli, na izbrano temo »NA VRTU«. Letošnji zmajev karneval je bil zaznamovan z Zeleno prestolnico, ki jo je v prihajajočem letu gostila Ljubljana, zato je bila tema prikaz celotnega naravnega ciklusa in bogastva urbanega vrtičkarstva.

Vodja projekta: Petra Novak Trobentar

Šolsko leto 2014/15

Tudi letos smo se odločili in prijavili svojo udeležbo na tradicionalnem Zmajevem karnevalu v Ljubljani, ki se je začel na pustno soboto, 14. februarja 2015, ob 11. uri. Več o tem pa TUKAJ

Vodja projekta: Petra Novak Trobentar

Šolsko leto 2013/14

Na naši šoli smo se tudi letos odločili in prijavili svojo udeležbo na tradicionalnem Zmajevem karnevalu v Ljubljani, ki je bil na pustno soboto, 1. marca 2014, ob 11. uri. Organizator karnevala je bila Mestna občina Ljubljana in Lutkovno gledališče. Več o letošnjem Zmajevem karnevalu in naših učencih preberite TUKAJ

Vodja projekta: Petra Novak Trobentar

Šolsko leto 2012/13

Tema letošnjega karnevala je bila “okroglo” in tudi letos so v Lutkovnem gledališču pripravili dvodnevno izobraževanje za mentorje osnovnih šol. Delavnice so potekale v torek, 9. in sredo, 10. oktobra 2012, od 9. do 15. ure. Udeležile smo se jih mentorice, ki smo se odločile za nadaljevanje projekta: Petra Novak Trobentar, učiteljica likovne vzgoje, Helena Pogorelc Škerlep, učiteljica 3.b in Mojca Planinc, vzgojiteljica oz. druga učiteljica v 1.b.

Več o Zmajevem karnevalu z naše šole preberite TUKAJ

Vodja projekta: Petra Novak Trobentar

Utrinke pa poglejte v video predstavitvi:

Šolsko leto 2011/12

Na pobudo načelnice oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje z Mestne občine Ljubljana, OŠ Trnovo, Zavoda za turizem Ljubljana ter Lutkovnega gledališča Ljubljana, so ljubljanske osnovne šole že v juniju povabili k sodelovanju v projektu z imenom Zmajev karneval 2012, tema karnevala pa je bila: “Vse, kar leti”. Tudi otroci OŠ Franceta Bevka iz Ljubljane so sodelovali in pri likovnem krožku izdelali krila metuljev.

Cilji projekta so bili naslednji: oživitev pustnega karnevala v Ljubljani, aktivno vključevanje otrok v utrip našega mesta, povezovanje ljubljanskih ustanov z različnih področij v skupnem projektu, razširjanje in poglabljanje znanja na izbrano tematiko, razvijanje ustvarjalnosti, domišljije in ročnih spretnosti. Eden od dolgoročnih ciljev pa je vključitev Ljubljane v mednarodno mrežo karnevalskih mest.

Utrinke pa poglejte v video predstavitvi:

Vodja projekta: Petra Novak Trobentar

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)