ŠOLSKA SHEMA je nov ukrep skupne kmetijske politike in pomeni pomoč za oskrbo s sadjem in zelenjavo ter mlekom in mlečnimi izdelki v izobraževalnih ustanovah

Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in s tem poskusiti omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza …).

Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je ŠS eden od ukrepov, s katerim bi lahko dolgoročno pripomogli k izboljšanju trenutnega stanja.

V ta namen je EU državam članicam namenila finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave ter mleka v osnovnih šolah.
Tudi naša šola sodeluje v projektu, saj želimo učencem čim večkrat ponuditi sadje in zelenjavo, ter jih na ta način navajati na pomen sadja in zelenjave za zdravje.

Na voljo je spletna stran o šolski shemi: http://www.shemasolskegasadja.si , ki je namenjena obveščanju javnosti, uporabna je za šole, otroke, starše ter dobavitelje sadja, zelenjave in mleka.

(Skupno 138 obiskov, današnjih obiskov 1)