O BRALNI ZNAČKI

Bralna značka je slovensko gibanje, ki že več kot 50 let spodbuja razvoj bralne kulture mladih. Zasnovala sta ga pisatelj Leopold Suhodolčan in profesor Stanko Kotnik. Prve (Prežihove) značke so bile podeljene maja 1961 na Koroškem. Gibanje gradi na tradiciji bralnih značk, poimenovanih po slovenskih pisateljih, oz. Zveze bralnih značk Slovenije, ki je od 70. let 20. stoletja delovala kot del nacionalnih programov v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Od začetka 90. let 20. stoletja, ko se je gibanje posodobilo z motivacijskim programom S knjigo v svet, je to tudi njegovo geslo. Leta 2002 se je Bralna značka organizirala kot samostojno Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, njen program pa je še vedno del nacionalnega programa Zveze prijateljev mladine Slovenije.  

Bralno značko že od vsega začetka vodijo mentorji po šolah, od 90. let     20. stoletja pa tudi po vrtcih in knjižnicah. Njihovo delo z mladimi je torej temelj bralne značke, ki spodbuja prostovoljno branje v prostem času in prispeva k oblikovanju bralcev za vse življenje.  

17. septembra (Dan zlate knjige) Bralna značka vsako leto zaznamuje začetek bralnega leta, ki se zaključi 2. aprila (Mednarodni dan mladinske knjige) prihodnje leto. 

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS pripravlja motivacijska gradiva za mlade bralce, ki ob koncu šolskega leta prejmejo priznanje za uspešno opravljeno bralno značko. V zadnjem desetletju društvo s pomočjo sponzorjev in donatorjev pripravlja tudi založniški projekt Zlata bralka,   Zlati bralec, v okviru katerega vsi slovenski  ‘zlati bralci’, ki so ves čas osnovne šole sodelovali pri bralni znački, prejmejo knjižno darilo.

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)