Tudi v šolskem letu 2023/2024 so bili učenci naše šole izjemno uspešno na področju izkazovanja znanja z raziskovalnim pristopom v inovativnem kemijskem eksperimentu.

Na Gimnaziji Moste so v okviru Enote za raziskave, razvoj, razvijanje ustvarjalnosti in inovacije, ki skrbijo za izobraževanje in razvoj kadrov s področja kemijskega izobraževanja, že enajstič organizirali tekmovanje iz kemijskega poskusa za osnovne šole in ga devetič izpeljali tudi na državni ravni.  

Na izbirnem tekmovanju v mesecu novembru je sodelovalo 148 učencev z 61 poskusi iz 38 osnovnih šol Slovenije. Med 14 najboljših v državi se je uvrstil tudi inovativni eksperiment učencev naše šole, ki so ga učenci predstavili s kratkim videoposnetkom in strokovnim prispevkom za zbornik tekmovanj. 

V četrtek, 14. 12. 2023, pa so učenci pod mentorskim vodstvom Violete Stefanovik predstavili svoj projekt »Skokica je, skokice ni« z javnim nastopom in zagovorom pred strokovno komisijo na Državnem tekmovanju iz kemijskega eksperimenta 2023/2024, ki je potekalo na Gimnaziji Moste.

Učenci 9. razreda naše šole Nika Črmelj (9. c), Tar Kebe (9. a) in Aljaž Sinkovič Mutec (9. a) so osvojili 3 zlata odličja in si z učenci OŠ Neznanih talcev Dravograd ter OŠ Franca Rozmana Staneta delijo 1. mesto za enako število doseženih točk.

Učenci so poleg zlatega priznanja prejeli tudi praktične nagrade sponzorja Inštituta Jožef Štefan. Posebno nagrado za dolgoletno delo na področju sodelovanja in mentorstva mladih eksperimentatorjev pa je prejela tudi mentorica učencev Violeta Stefanovik.

Na uspehe naših učencev smo učitelji in učenci OŠ Franceta Bevka zelo ponosni. 

Fotografije Državnega tekmovanja iz Kemijskega poskusa 2023/24 je prispeval gospod Matevž Mutec, ki se mu ob tej priložnosti zahvaljujemo tudi za prevoz na tekmovanje in skrb za fotografske in video posnetke naših zmagovalcev.

Slika 1 in Slika 2: »Nika Črmelj, Tar Kebe in Aljaž Sinkovič Mutec z mentorico Violeto Stefanovik v pričakovanju na predstavitev in javni zagovor inovativnega poskusa »Žogica je, žogice ni« na Državnem tekmovanju iz kemijskega poskusa za OŠ 2023/24.

Nekaj fotografij lahko pogledate TUKAJ.

Violeta Stefanovik, mentorica učencev

(Skupno 136 obiskov, današnjih obiskov 1)