V Mestni občini Ljubljana bo potekala organizacija varstva otrok na domu prosilca (staršev otroka) ali pa na domu prostovoljca, skladno z dogovorom med starši in prostovoljci. Tako otroci kot prostovoljci morajo biti zdravi in ne smejo kazati bolezenskih znakov.

Vsi javni vrtci in osnovne šole smo prejeli navodila, naj med svojimi sodelavci povabijo prostovoljce, ki bodo lahko poskrbeli za varstvo vključenih otrok iz posameznega vrtca ali šole na domu. Prav tako smo pozvali starše, da nemudoma javite potrebo po varstvu oz. ali ta potreba še obstaja, glede na to, da se je spremenil način organizacije varovanja otrok.  Vsem staršem, ki potrebe po varstvu še niste sporočili, svetujemo, da to nemudoma storite tako, da svoje potrebe sporočite na elektronski naslov ravnateljice: barbara.kampjut@guest.arnes.si

Glede na to, da se razmere dnevno spreminjajo, lahko potrebe po varstvu sporočate vsak dan.

Med prostovoljnim varstvom otrok ne velja niti Zakon o vrtcih niti Zakon o osnovni šoli. Tudi ostali predpisi, ki urejajo dejavnost predšolske vzgoje in osnovnošolskega izobraževanja ter delovnopravna zakonodaja ne veljajo, saj gre za okoliščine višje sile. Do tovrstnega varstva otrok so upravičeni zgolj starši predšolskih otrok in učencev od 1. do 5. razreda, in sicer izključno za otroke, katerih starši opravljajo delo v organizacijah, ki so nujne za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Prvenstveno pomagamo zagotoviti varstvo zdravnikom in medicinskim sestram in drugem medicinskem osebju, ki so nepogrešljivi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše ter zavodih za varovance s posebnimi potrebami, nato nepogrešljivim delavcem v energetiki in komunikacijskih podjetjih, komunalnih in servisnih službah, oskrbi ter operativcem v Slovenski policiji in Slovenski vojski. Dodatni pogoj je, da morata biti oba starša zaposlena v eni od naštetih organizacij in imata oba razporeditev dela v isti izmeni.

V priponkah vam posredujemo še Navodila za starše in prostovoljce ter izjavi, ki ju podpišejo prostovoljec in starši:

Navodila za starše in prostovoljce_OPVI

IZJAVA prostovoljec

IZJAVA zakoniti zastopnik (starši)

 

Barbara Kampjut, ravnateljica

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)