17. maja 2023, na mednarodni dan otroških telefonov, je Zveza prijateljev mladine Slovenije že drugo leto zapored pričela z akcijo »Tom potuje, otroke obiskuje«. Akcija je potekala po vseh dvanajstih slovenskih regijah, vanjo pa je bilo vključenih kar 167 osnovnih šol. Akcija je trajala do marca 2024. Namen akcije je bil ozaveščanje učenk in učencev o pomenu pogovarjanja in reševanja stisk ter o možnostih iskanja pomoči na TOM telefonu.

V akcijo se je vključila tudi naša šola. Na šoli smo 14 dni gostili TOM-ov nahrbtnik v posebnem kotičku v avli. Sodelovali so učenci od 4. do 9. razreda. V razredih so potekale delavnice o TOM telefonu, na katerih smo učence seznanili s pomenom pogovora ter jih spodbudili, da o težavah spregovorijo oziroma poiščejo pomoč odrasle osebe. Glavni cilj delavnic je bil učencem prenesti sporočilo, naj s težavami ne ostanejo sami, temveč naj se o njih z nekom pogovorijo. Učencem smo TOM telefon predstavili kot enega izmed virov pomoči, ko se znajdejo v stiski ali imajo vprašanje, s katerim si ne upajo ali ne morejo obrniti na bližnjo odraslo osebo. Učenci so bili v delavnice tudi aktivno vključeni. Vsak razred je v spominsko knjigo akcije zapisal ali narisal svojo razlago slogana TOM telefona »Odgovor je pogovor«. Ob koncu akcije je bil iz vsake regije izbran zmagovalni razred, katerega kreativnost in razlaga slogana je ocenjevalce najbolj navdušila. V osrednjeslovenski regiji je zmagal naš lanski 4. c razred, katerega razredničarka je bila Anja Milenkovič. Vsa nagrajena dela si lahko ogledate na POVEZAVI.

Poleg ustvarjanja je delavnica spodbudila učence k razmisleku, o katerih težavah ali temah se ne morejo, ne želijo ali pa ne upajo pogovarjati s svojimi starši ali drugimi odraslimi osebami. Svoje misli, strahove, skrbi, vprašanja ali teme so zapisali na listek in ga anonimno oddali v škatlico. Prejetih je bilo več kot 10. 000 anonimnih zapisov, v katerih so otroci zaupali svoje misli, strahove in skrbi. Zapisi so bili analizirani in nastalo je zaključno poročilo z naslovom: Kaj si mladi želijo, da bi odrasli vedeli o njih. Poročilo lahko najdete TUKAJ.  Vabljeni k branju!

To poročilo mentorice s fotografijami poglejte TUKAJ.

Urška Bedek, mentorica šolske skupnosti učencev

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)