Na naši šoli smo se odločili, da bomo letošnji svetovni dan Zemlje posvetili osveščanju o podnebnih spremembah. Podnebje na Zemlji se je od nastanka planeta pred 4,5 milijarde leti večkrat zelo spremenilo. Topla obdobja so se menjavala z ledenimi dobami. Takšni cikli so vedno trajali deset tisoče ali milijone let, v zadnjih 150 letih (industrijska doba) pa so se temperature dvigale hitreje kot v katerem koli drugem obdobju.

Najprej smo z učenci raziskovali, zakaj se naša Zemlja v zadnjem času segreva oz. kaj segrevanje našega planeta povzroča. Razložili smo, kako nastane na Zemlji učinek tople grede.

Skupaj smo si tudi ogledali posledice, ki na Zemlji že nastajajo zaradi segrevanja našega planeta. Seveda smo razmišljali tudi o tem, kaj lahko naredi vsak od nas, da bi segrevanje ustavili. Učenci so imeli veliko dobrih idej.

Učitelji predmetne stopnje so 24. 4. 2023 pripravili delavnice na temo eko vsebin. Vsak razred od 6.–9. je imel pet delavnic. Nekateri so iskali rešitve za modri planet,  drugi so šteli korake za čisto okolje, tretji so se šli stare otroške igre, četrti so preizkušali, kakšen vpliv ima okolje na rast rastlin, peti  so imeli delavnico o radioaktivnosti, zanimiva je bila delavnica o trajnostnem razvoju, nekateri so izdelovali plakate na temo onesnaženosti različnih ekosistemov, devetošolci pa so imeli delavnice o ogroženih živalskih vrstah.

Več o tem pa TUKAJ.

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)