Bralno značko sta zasnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in prof. Stanko Kotnik. Prve (Prežihove značke) so bile podeljene maja 1961 na Koroškem. Od začetka 90. let 20. stoletja, ko se je gibanje posodobilo z motivacijskim programom S knjigo v svet, je to tudi njegovo geslo. Maskota gibanja je Ostržek.

Leta 2002 se je Bralna značka organizirala kot samostojno Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, njen program pa je še vedno del nacionalnega programa Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Bralno značko, ki spodbuja prostovoljno branje v prostem času, že od vsega začetka vodijo mentorji v šolah, od 90. let 20. stoletja pa tudi v vrtcih in knjižnicah. Njihovo delo z mladimi je temelj bralne značke, ki prispeva k oblikovanju bralcev za vse življenje.

17. septembra (dan zlate knjige), ko vsi prvošolci prejmejo darilno slikanico, Bralna značka vsako leto zaznamuje začetek bralnega leta, ki se zaključi 2. aprila (mednarodni dan knjig za otroke) prihodnje leto.

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS pripravlja motivacijska gradiva za mlade bralce, ki ob koncu šolskega leta prejmejo priznanje za uspešno opravljeno bralno značko. V obdobju zadnjih 15 let društvo ustvarja darilno zbirko Zlata bralka, Zlati bralec, katere knjigo vsako leto prejmejo tudi vsi slovenski ‘zlati bralci’, ki so ves čas osnovne šole vztrajno brali.

Od 21. marca 2019 je gibanje vpisano v nacionalni Register nesnovne kulturne dediščine, saj že dolgo ni prisotno le v osnovnih šolah, ampak tudi v knjižnicah, vrtcih, srednjih šolah in domovih za starejše.

(Skupno 899 obiskov, današnjih obiskov 1)