V petek, 20.11.2020, bomo že desetič po vrsti obeležili Dan slovenske hrane z vključenim Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Letošnji TSZ ima slogan »Zajtrk z medom – super dan«. Njegova izvedba ne bo takšna kot devet let nazaj. Epidemija Covid-19 je preprečila, da bi v šoli na ta dan imeli tradicionalni obrok, sestavljen iz kruha, masla, mleka, medu in jabolka. Si pa lahko pripravimo tak obrok doma. Hkrati pa naj bo letošnji dan namenjen ozaveščanju pomena hrane iz domačega okolja. Še bolj pa pomenu rednega zajtrkovanja. Otrokom je potrebno predstaviti, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.
Dragi učenci, sami veste, koliko truda namenimo v šoli, da je ta dan nekaj posebnega. Te izkušnje lahko prenesete v svoj dom in staršem, bratcem, sestricam in sebi pripravite prav tak zajtrk, kot se ga spomnite iz šole. Zajtrk pripravite v petek ob 8.00, ker se vam ob 8.30 prične pouk. Z malo domišljije pa lahko cel dan namenite pravi slovenski hrani. V jedilniku na šolski spletni strani lahko dobite idejo za nekaj slovenskih jedi.
Pa dober tek!
V petek si lahko ogledate nekaj filmčkov na temo Dneva slovenske hrane:
- S čebelo do medu
- Firbcologi: Čebele
- Kranjska sivka (Ribič Pepe)
- Izdelava masla
- Od zrna do kruha
- Peka kruha je preprosta
- Če pa si ljubitelj risank si lahko ogledaš:
Pripravila: Saša Mulec Troha