Ste že slišali za deželo, kjer je trdo delo strogo prepovedano? Nikjer na svetu torte ne rastejo sredi gozda kakor gobe po dežju. In le tam na drevesih namesto jabolk rastejo sladoledi. Le kako se pride v to imenitno deželo? Preberite knjigo in boste izvedeli!

 

 

 

 

Poznamo velike in majhne učiteljice. Okrogle in vitke. Lahko so temne, svetle, zgubane, gladke, pikaste, rožaste …Toda kaj se skriva znotraj učiteljic? Preberite in si pozorno oglejte zabaven in razposajen portret učiteljic. Gotovo boste našli svojo učiteljico.

 

 

 

 

 

Kaj je bilo prej, kura ali jajce? Gotovo jajce, saj se kura ni mogla izleči iz nič. Ampak … od kod se je potem vzelo jajce? Nekdo ga je vendar moral znesti, ne? Seveda, kura. Kura je bila prej. Kura, da je bila prej? Odgovore poiščite v knjigi. Pa še zabavali se boste.

 

 

 

 

 

Kaj skuhaš otroku, ki je strašno izbirčen? Pravljico! Vzameš rožnat lonec z zelenimi pikami, vržeš vanj ščepec soli, dva krompirja … In potem mešaš z največjo kuhalnico. Ko je pravljica kuhana, jo postrežeš na krožniku. Kaj pa, če pravljica otroku ni všeč? Poskusiš znova …

 

 

 

 

 

Oskar je simpatičen šolar, ki ima težave z branjem. Drugi sošolci že gladko berejo, on še vedno črkuje in se moti. Šola mu postane zoprna. Nazadnje zaključi, da ima težave z branjem preprosto zato, ker ni dovolj pameten. Seveda pa to ne drži …

 

 

 

 

 

Ljudje so se vedno spraševali, kakšna bo prihodnost. Knjiga v zgodovinskem prikazu prinaša mnoge odgovore na tovrstna vprašanja.

 

 

 

 

 

Knjiga prinaša osupljiva dejstva, podprta z jasnimi in preglednimi grafičnimi prikazi za nov vpogled v človeško telo.

 

 

 

 

 

Prvi šolski dan je Sven prepričan, da mora ušpičiti nekaj izvrstnega, sicer ga bodo novi sošolci le pomilovali. Pred letom so se mu namreč začeli epileptični napadi, on pa bi bil rad čisto navaden nabrit najstnik.

 

 

 

 

 

V vseh gozdovih je tako, da eni med nabirajo, drugi pa se sladkajo z njim. Medena pravljica je prvič izšla na zvočni kaseti leta 1991, zdaj pa tudi v slikanici z dodano zgoščenko.

 

 

 

 

 

Mladinski roman, v katerem skozi niz pripovedi osnovnošolcev izvemo, kako razred obvladujejo (m)učitelji, prijateljske vezi, puberteta, prve ljubezni in družinske drame.

 

 

 

 

 

 

Edi je žalosten, ko ugotovi, da zadnjega drevesa, ki je stalo v mestu, ni več. Ganljiva zgodba govori o okolju in o tem, kako otroci dojemajo njegove lepote.

 

 

 

 

 

Will je odraščal v mestu, zdaj pa si po brutalnem napadu in sramotnem viralnem posnetku, ki se je znašel na YouTubu, celi rane pri stricu na Novi Zelandiji. V osamljenosti se naveže na mlado osirotelo orko …

 

 

 

 

 

Sončnica se z očetom iz mesta preseli na podeželje. Dolge dneve sama pohajkuje naokoli, potem pa spozna nemega dečka Brona, ki jo obvaruje pred nasilnimi vrstniki …

 

 

 

 

 

 

Tri domiselno povezane, zabavne in romantične božične zgodbe.

 

 

 

 

 

 

Knjiga simpatičnih bolgarskih živalskih ljudskih zgodb, ki jih krasijo izvrstne ilustracije.
 

 

 

 

 

Čustva, čustva, čustva … toliko jih je! Vedeti moramo, kako se počutimo, da vemo, kaj takrat početi. Slikovita knjiga, s katero boste spoznali kar 44 čustev.

 

 

 

 

 

Pretiravanje se včasih slabo konča, še posebej pri računalniških igrah. Matej postane žrtev računalniških vampirjev, ki iz njega posesajo vso življenjsko energijo in občutek za čas …

 

 

 

Zgodba prikaže, kaj se zgodi, ko prepir uide izpod nadzora, in zakaj je pomembo, da mladi  poznajo načine za reševanje konfliktov.

 

 

 

 

Vsak učenec je drugačen in vsak si na svoj način zapomni informacije. Z radovednostjo pri odkrivanju učnih veščin in preizkusov novih tehnik boste odkrili popolnoma nove dimenzije učenja.

 

 

 

 

Nazoren priročnik za reševanje matematičnih domačih nalog, namenjen otrokom in staršem.

 

 

 

 

 

Priročnik z jasnimi in zanimivimi razlagami predstavlja vse, kar je znanost do sedaj spoznala o vesolju. Odlično slikovno gradivo je začinjeno s humornimi primerjavami in ilustracijami

 

 

 

 

Medved Lovro je radoveden kosmatinec, ki se zelo rad potepa in prisluhne dobrim zgodbam, sploh če so pravljice. Potepal se je tudi po lepi Sloveniji in spoznaval slovenske pravljice in pripovedke. Tiste, ki so ga najbolj očarale, v knjigi deli tudi z nami …

 

 

 

 

 

Kaja zase misli, da je odlična pevka. Prijavi se na tekmovanje talentov, čeprav ji prijatelji in njen virtualni fant to odsvetujejo. Poskušajo jo obvarovati pred sramoto …

 

 

 

 

 

 

Knjiga prinaša nov pogled na dogajanje v osnovni šoli, ki jo obiskuje deček August s hudo deformacijo obraza. Kdo na koncu poskrbi za to, da Julian obžaluje svoja neprimerna dejanja in postane boljši človek?

 

 

 

 

 

 

Vabljeni v svet prismuknjenih, veselih, zaljubljenih in nagajivih kratkih zgodb Petra Svetine, ki jih boste prebrali na dah.  

 

 

 

 

 

 

Bibi in Megi sta nerazdružljivi prijateljici, ki  si vedno skačeta v lase, kuhata zamere in druga drugi solita pamet. V zgodbi se otrok sreča z uporabo različnih metafor – prenesenih pomenov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju.

 

 

 

 

Ko Pierrot postane sirota, mora zapustiti svoj pariški dom in se preseliti k teti, ki vodi gospodinjstvo v premožni hiši na vrhu gore. Zgodba se dogaja leta 1935, na pragu druge svetovne vojne, in ne gre za katero koli hišo, ampak za Berghof, dom Adolfa Hitlerja …

 

 

 

 

 

Tisti dan, ko je izbruhnila prva svetovna vojna, je imel Alfie ravno rojstni dan. Oče mu je obljubil, da se ne bo nikoli odšel borit. Že naslednji dan je obljubo prelomil in postal vojak. Štiri leta kasneje Alfie ne ve, kje je njegov oče. Ko nekega dne služi denar s čiščenjem čevljev na londonski železniški postaji, njegov pogled med papirji vojaškega zdravnika ujame očetovo ime. Odloči se, da ga poišče …

 

 

 

 

 

Pretresljiva prvoosebna resnična zgodba o 10-letnem afganistanskem dečku, ki je moral zaradi nevarnih vojnih razmer ilegalno zapustiti domovino in se sam odpraviti proti Italiji. Na nevarnem potovanju je imel le eno željo, in sicer boljše življenje …

 

 

 

 

 

Vse, kar si Samia želi, je teči. Teči zase, za Somalijo, ki jo pretresa vojna, in živeti v miru. Kljub težkim razmeram, lakoti in pomanjkanju se ji kot najmlajši in najlažji tekačici uspe uvrstiti na olimpijske igre in vzbuditi pozornost svetovne javnosti. Da bi sploh lahko uresničila svoje sanje, se mora najprej odpraviti na težko pot, na kateri se znajde na milijone beguncev po vsem svetu.

 

 

 

 

Deklico Lucijo napade nenavadna zelena pošast – zavist, ki se zatem loti še drugih. Le kako se je bodo rešili?

 

 

 

 

 

Živali bi rade preštele svoje mladiče. Pomagajmo jim.

 

 

 

 

Spoznaj hišni ljubljenčkiNova zbirka, ki prinaša zanimive opise živali, nadgrajene s čudovitimi ilustracijami in kvizom, s katerim lahko preveriš svoje znanje.

 

 

 

 

 

 

ŽivalstvoDobrodošli v muzeju živalstva, v katerem se lahko seznanite z razvojem živalskega kraljestva, v secirnici pa se poglobite v notranjo zgradbo živali in odkrijete izjemno raznovrstnost življenjskih okolij na Zemlji.

 

 

 

 

 

Švrk 1Švrk hoče biti policijski pes. Pogumen je, bister in zelo hiter ter hrepeni po pustolovščinah …

 

 

 

 

 

 

Za devetimi drevesiV zbirki duhovitih zgodb nastopajo gozdne živali, ki si delijo življenjski prostor, tegobe, nasvete, veselje in še kaj. Včasih je med njimi napeto, a na koncu vedno vse tako, kot mora biti.

 

 

 

 

 

Resnica o PrešernuEnaindvajset zgodb, ki odpirajo vrata v pesnikov svet na drugačen način. Privlačno branje za vse, ki si želite o njem izvedeti kaj več …

 

 

 

 

 

Najmogočnejši vladarjiZgodbe o desetih najmogočnejših vladarjih v zgodovini pripovedujejo o njihovem zanimivem življenju in velikih imperijih, ki so jih ustvarili.

 

 

 

 

 

Najpogumnejši letalciKnjiga predstavlja najpomembnejše letalske pionirje in opisuje njihova življenja ter najbolj spektakularne letalske poskuse.

 

 

 

 

 

100 slavnih rekov

Raznovrstnost je najboljša beseda, ki opisuje to knjigo. V njej boste našli mnoge zanimivosti, zgodovinske zgode in nezgode ter sporočila slavnih rekov, ki si jih velikokrat napačno razlagamo.

 

 

 

 

 

Jaz sem JackKnjiga, ki na humoren in optimističen način obravnava problem zmerjanja in ustrahovanja, učencem ponuja upanje in podarja moč, da se uprejo ustrahovanju.

 

 

 

 

 

 

Izginula slikaProfesor Adalbert, znan in spoštovan ljubitelj umetnosti, k sebi povabi vse najpomembnejše živali, saj se želi pohvaliti s svojo novo umetnino. Zgodi pa se zločin, saj slika izgine. Med gosti je k sreči inšpektor lisjak, ki se takoj loti preiskovanja …

 

 

 

 

Gremo v Postojnsko jamoKaj vse se skriva v jami in kako pomembno je, da jo podrobneje spoznamo ter jo vedno znova obiskujemo in proučujemo njene skrivnosti, opisuje knjiga iz zbirke Utripi sveta. Po znameniti jamski poti nas vodi ilustrirani zemljevid, prvič izrisana ‘cesta’, po kateri se orientiramo in lažje predstavljamo, kod vse nas vodi pot in kaj vse si lahko ogledamo ob obisku Postojnske jame.

 

 

 

 

Tri dvoživkeČloveška ribica je trenutno najzanimivejša žival na svetu. Žaba, močerad in človeška ribica so tri dvoživke, na zanimiv način predstavljene v knjigi iz zbirke Utripi sveta.

 

 

 

 

 

Jabolčni kolač in baklavaZgodba o čudovitem prijateljstvu in sožitju, ki ne pozna meja.

 

 

 

 

 

 

Tiranska tetaZvezdanina starša umreta v prometni nesreči, takrat pa se v njenem domu pojavi grozna teta Alberta z veliko sovo po imenu Wagner. Zvezdano nameravata ogoljufati za dediščino, a deklica ima zanju pripravljeno grozljivo presenečenje

 

 

 

 

 

10-odstotno človek

Britanska biologinja Alanna Collen nas popelje na napeto, poučno in zabavno potovanje v skrivnostni svet mikrobov. Brez njih ne bi bili živi, kaj šele zdravi. Knjiga je tematsko nadaljevanje Čarobnega črevesja.

 

 

 

 

 

Deček Brin na domačem koliščuZbirka dogodivščin dečka Brina, ki nas popeljejo v čas koliščarjev.

 

 

 

 

 

 

NK SvobodaNapeta zgodba o begu pred vojno, (ne)odgovornosti odraslih, nogometu in prijateljstvu.

 

 

 

 

 

 

Duh Babujan in nepričakovana selitev

Hudomušna zgodba o nenavadnih prijateljstvih. Duh Babujan tokrat ostane brez doma, na srečo pa ima prijatelje, ki mu priskočijo na pomoč.

 

 

 

 

 

 

Avtobus ob trehNajstnik Tine s podeželja spozna vrstnika Uroša iz Ljubljane in z njim preživi del poletja. Uživata ob Soči in Tinetovemu očetu pomagata pri kmečkih opravilih.  Poletje pa ni le zabavno, saj vanj zarežejo dramatični dogodki …

 

 

 

 

 

Stric Fjodor, pes in mačekFantek, ki ga vsi kličejo stric Fjodor, odide od doma, ker mu starši ne dovolijo obdržati mačke, ki jo je našel po naključju. Nastani se v hišici na podeželju, kjer mu družbo delajo njegova nova prijateljica govoreča mačka, govoreči pes in traktor.

 

 

 

 

 

Katherine, KatherineČudežni deček Colin je obseden z anagrami. Serijsko se zaljublja v dekleta po imenu Katherine. Ko ga odslovi že devetnajsta po vrsti, se temu odloči narediti konec …

 

 

 

 

 

 

Bober nogometašDomži ni kot ostali bobri. Njegova strast je nogomet. Čeprav njegova bobrovska družina nad brcanjem žoge ni navdušena, Domži sledi svojim sanjam.

 

 

 

 

 

 

TeciPreizkušnja, ki jo je življenje namenilo 15-letni dijakinji Barbari, pusti posledice za vse življenje. Drobižek z jeklenimi mišicami, rojena tekačica, najde moč v teku, kjer že trka na vrata reprezentance. A tudi mogočni nasprotnik ne drži križem rok. Poskrbi, da njeni zgodbi o zlorabi ne verjameta ne policija ne tožilstvo …

 

 

 

 

 

Kako je hospod Feliks

Gospod Feliks pravzaprav ni kolesar, ampak tekmuje s kolesom. Vozi tako divje, da mu v kitke spletena brada plapola v vetru. Vozi tako divje, da mu veter cefra časopis na prtljažniku …

 

 

 

 

 

Krik Rdeče kapiceMalvina doživlja veliko stisko, toda na poti odkrivanja in razkrivanja temačne resnice spozna, da je veliko pogumnejša, kot si je predstavljala. Ugotovi tudi, da je zelo pomembno imeti vsaj enega dobrega prijatelja, da ni vseeno, komu zaupaš, in da je prva ljubezen nekaj čisto posebnega.

 

 

 

 

 

In dobila je krilaKnjiga predstavlja resnično življenje prvih Američank v 19. stoletju, ki sta javno zagovarjali pravice žensk in odpravo suženjstva. Belka Sarah je gospodarjeva hči, ki ji za njen 11. rojstni dan podarijo le leto dni mlajšo sužnjo. Dekleti sčasoma druga v drugi odkrijeta sorodno dušo in se povežeta v boju proti krutemu režimu …

 

 

 

 

 

Kit na plažiNika je živahna, radovedna najstnica, ki se s starši preseli v novo hišo in zadnji razred osnovne šole obiskuje v novi šoli, novem kraju, z novimi sošolci. Vse je na videz zelo lepo in tako kot mora biti. Nika je priljubljena, zgovorna in duhovita, zna si pridobiti prijatelje. A izkaže se, da ima skrivnost, ki ne ostane skrita prav dolgo, skrivnost, ki bo spremenila življenje vsem okoli nje.

 

 

 

 

 

Čarobno črevesjeNaše črevesje je po krivem najbolj prezrt organ našega telesa. Avtorica priročnika je mlada zdravnica, ki znanstveno, a v razumljivem in duhovitem jeziku pojasni številne prebavne pojave, zaplete in bolezni, razloži vse o antibiotikih in probiotikih ter prinaša nova dognanja o povezavi med možgani in črevesjem. Knjiga je hitro po izidu postala svetovna uspešnica.

 

 

 

 

 

Potovanje male plastične vrečkeMala plastična vrečka ob rojstvu naleti na številne težave. Nanje pa hitro pozabi, ko jo pripeljejo v trgovino, kjer se odlično počuti. Ko vanjo naložijo sadje, se njeno dolgo potovanje prične.

 

 

 

 

Strašna šolaČe hodiš v osnovno šolo,  ti ta zgodba lahko pomaga preživeti. Zraven pa se boš verjetno nasmejal do solz.

 

 

 

 

 

 

O kravi, ki je lajala v LunoŽe naslov slikanice nakazuje, da njena junakinja ni običajna. Potem ko spozna, da zanjo na kmetiji ni več prostora, se usede na kolo in poda na pot, kjer spozna prav posebnega konja.  Začne se prava dogodivščina v dvoje. Navidezno preprosta živalska zgodba pa se ne ukvarja zgolj z malce trčeno kravo Mrvico, pač pa se dotakne pomembne teme starostnikov in starosti.

 

 

 

 

Največji izumiteljiZatopi se v svet največjih izumiteljev in razišči njihovo življenje ter revolucionarne izume.

 

 

 

 

 

Najdrznejši pustolovciSpremljaj najdrznejše odkritelje na njihovih napetih potovanjih in razišči njihovo razburljivo življenje.

 

 

 

 

 

Kot noč in danDeset zgodbic, ki jih pripovedujeta Dominik in Barbara. Že sam naslov pove, da sta si glavna junaka različna kot noč in dan, kljub temu pa sta najboljša prijatelja. Skozi dva popolnoma nasprotna zorna kota dobimo vpogled v deset različnih tem, ki jih pripovedujeta devetletnika.

 

 

 

 

Kdo je danes glavniNika, najmlajša v veliki družini, komaj čaka, da bo glavna. Toda kdaj bo že to?

 

 

 

 

 

 

Max

Pretresljiv roman o dečku Maxu, ki se bo rodil 20. aprila 1936, na rojstni dan Adolfa Hitlerja. O tem je prepričan že kot zarodek. Dojenček je rezultat programa Lebensborn (kot si ga je zamislil Heinrich Himmler decembra 1935), enega najbolj zastrašujočih nacističnih projektov za oblikovanje čistokrvne arijske rase … Snov romana je zgodovinsko natančno raziskana.

 

 

 

 

KoliščaAvtor Jožef Pernarčič je podrobno raziskal prednosti bivanja na vodi in vodni režim, ki je to omogočal. Njegove 10-letne raziskave so potrdile, da so bila ljubljanska kolišča romantične vasi sredi jezera.

 

 

 

 

 

Modrost pravljične školjkeIzbor svetovnih pravljic s spremnim gradivom z metodo dolgega branja, ki razvija bralne zmožnosti, spodbuja pogovor o prebranem, vsebuje stvarne opombe in posreduje dodatne informacije o besedilih in avtorjih.

 

 

 

 

 

Nebo je povsodLennie živi v senci svoje starejše sestre in se po njeni smrti znajde med dvema fantoma. Vsak od njiju ji ponuja nekaj, kar ona v svojem obupu najbolj potrebuje. Hvalnica ljubezni, ki se zapiše v srce bralcu katere koli generacije.

 

 

 

 

 

NeizrekljivoPo resničnih dogodkih napisana pretresljiva zgodba o spolni zlorabi.

 

 

 

 

 

 

Predpravljice in popovedkeKratke humorne pravljice z duhovitimi ilustracijami so slastno branje in zabava za vso družino.

 

 

 

 

 

Raziščimo predelovanje odpadkovJan in Jana sledita potovanju plastike, papirja in stekla ter raziskujeta, v kaj se spremenijo odpadki.

 

 

 

 

Raziščimo vodoJan in Jaka se spremenita v vodni kapljici in raziskujeta kroženje vode.

 

 

 

 

Mala zimaDeset neverjetnih in duhovitih zgodb, s katerimi pisatelj vedno znova preseneča in išče modrost. Mlade bralce nauči na svet gledati nekoliko drugače: bolj pozorno, natančno in izvirno …

 

 

 

 

 

Trapaste zgodbeHumorne zgodbe priznanega litovskega ilustratorja in pisatelja, ki pripovedujejo o tem, kaj se zgodi, če vsakdanje stvari oživijo …

 

 

 

 

 

 

Poišči 50 stvari v vesoljuPreprost priročnik za prepoznavanje 50 nebesnih teles.

 

 

 

 

 

 

Poišči 50 drevesPreprost priročnik za prepoznavanje 50 vrst dreves.

 

 

 

 

 

 

Kaj nam povejo besede

Knjiga v prijaznem slogu in z odličnimi risbami pojasnjuje pomene izbranih besed, ki jih večinoma poznamo ali zanje večkrat slišimo, hkrati pa se zavedamo, da vsaka od njih skriva v sebi učenost, ki sega v davne čase.

 

 

 

 

Dragi VincentSpodbuden in optimističen mladinski roman, ki pripoveduje o težkem Tarinem življenju, ki uteho najde v slikanju in Vincentu van Goghu …

 

 

 

 

 

 

Bombonček za dedija EdijaZ občutkom napisana zgodba, ki otrokom približa svet ljudi z demenco.

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Jezični možjeKako se je razvila slovenščina in zakaj je danes takšna, kakršna je? Zgodba o slovenskem jeziku je prvo delo te vrste na Slovenskem. Na duhovit in preprost način nas skozi ilustrirano zgodbo popelje v zgodovino slovenskega jezika.

 

 

 

 

 

priporocamo-Krive so zvezde16-letna Hazel boleha za neozdravljivo obliko raka. Njen svet je poln bolnišnic, zaščitniških staršev in novih oblik zdravljenja. Toda Hazel si ne želi, da bi bilo njeno življenje v celoti podrejeno bolezni. V skupini za samopomoč spozna fanta s podobno diagnozo …

 

 

 

 

 

priporocamo-Kdo si Aljaska Miles je obseden z zadnjimi besedami slavnih ljudi in naveličan udobnega življenja. Ko se odpravi študirat daleč stran od razumevajočih domačih, se mu odpre nov svet, ki ga pooseblja čudovita, pametna, zabavna in skrivnostna Aljaska. Po njeni smrti ostane le praznina, ki jo poskuša zakrpati na vse mogoče načine …

 

 

 

 

 

priporocamo-Čarli in tovarna čokoladeČarli živi v obubožani družini. Po dolgem času Vili Majavšek znova odpre vrata največje tovarne čokolade in se odloči povabiti pet otrok. Kdor bo v čokoladi dobil zlato vstopnico, bo med izbranci. Nekega dne Čarli na cesti najde zlatnik, v čokoladi pa vstopnico …

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Babica barabicaBena starši vsak petek zvečer odpeljejo v varstvo k babici, o kateri pravi, da je zelo dolgočasna, v resnici pa je sploh ne pozna. Ko jo neki večer po naključju odkrije pri skrivnem početju, se znajde pred neverjetno pustolovščino …

 

 

 

 

 

priporocamo-Sedem minut čez polnočGanljiva zgodba o fantu in njegovi hudo bolni mami ter o nepričakovanem obiskovalcu …

 

 

 

 

 

priporocamo-ČudoAugust se rodi s hudo deformacijo obraza. Do desetega leta ne hodi v šolo, ampak se zaradi številnih zahtevnih operacij in dolgotrajnega okrevanja izobražuje kar doma. Ob vstopu v peti razred je njegova največja želja, da bi ga sošolci imeli za navadnega človeka, toda ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza …

 

 

 

 

 

priporocamo-Nikogaršnji fantjeKo šolska ekskurzija spodleti, preživi četverica najstniških fantov strašno noč v goščavi, kjer si poiščejo zavetje pred silovitim neurjem. Ko naslednjega dne najdejo pot domov, odkrijejo, da se je zgodilo nekaj čudnega in groznega: vrnili so se v svet, kjer ne obstajajo več …

 

 

 

 

 

priporocamo-Črviva lunaJunak romana je bister dislektik Standish, ki je žrtev nasilja sredi že tako brutalnega in ustrahovanega režima, pred katerim beži v domišljijo in upor.

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Barjanski otrokGlavni junak večkrat nagrajenega romana, katerega zgodba se odvija v pogorju Severne Irske, si prizadeva, da bi razumel svet okoli sebe. V sanjah mu prigovarja komaj slišni glas barjanskega otroka, čigar skrivnostna smrt se postopoma razkriva …

 

 

 

 

 

priporocamo-Moj zadovoljni konjKnjiga ponuja vse odgovore na vprašanja, kako razviti in doseči harmoničen odnos s svojim konjem.

 

 

 

 

 

priporocamo-Duh Babujan in prijateljiPrijatelji grejo raziskovat staro vilo, v kateri naj bi strašilo. Ker slepega Petra ne vzamejo s s seboj, se deček odloči, da jo bo raziskal kar sam, pri čemer naleti na kratkočasnega Babujana …

 

 

 

 

 

priporocamo-Sneženi mož in snežni kužaSredi zime deček naredi sneženega moža in kužka, ki oživita in ga odpeljeta na čarobno potovanje, polno presenečenj …

 

 

 

 

 

priporocamo-Jaz Franci grdiFranci Grdi je muc z nenavadnim imenom, ki ga k sebi vzame fant Mato in zanj lepo skrbi. Knjiga prinaša na videz preprosto zgodbo o srečnih in nesrečnih naključjih v življenju.

 

 

 

 

 

priporocamo-AntonLucija in Damijan Stepančič pripovedujeta in prikazujeta resnično zgodbo Damijanovega starega očeta, ki se je boril v 1. svetovni vojni.

 

 

 

 

 

priporocamo-Bratova vojnaLeta 1914 v Evropi izbruhne največja vojna, kar jih pomni svet. Z dvema domoljubnima bratoma iz Nove Zelandije, ki se znajdeta sredi vojne vihre na francoskih bojiščih, spremljamo dve različni zgodbi iste vojne …

 

 

 

 

 

priporocamo-Zakaj je polje jezeroSaša Pavček in Damijan Stepančič nam v poetični slikanici razkrivata, kako je tam, kjer so bili nekoč polja in travniki, nastalo Cerkniško jezero …

 

 

 

 

 

priporocamo-Slovenske ljudske pravljiceSlikanica prinaša pet imenitnih pravljic: Pastirček, O treh grahih, Zlata ptica, Tri botre lisičice, O povodnem možu in Janček ježek, ki že dolgo spremljajo otroke na poti odraščanja. Pretresljive so in lepe, tople in zabavne.

 

 

 

 

 

priporocamo-Brata LevjesrčnaPresunljiva in napeta pripoved o pogumu in ljubezni med dvema bratoma, ki se iz Jonatana in Karla Leva prelevita v brata Levjesrčna.

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Stanko PeškaČudovita knjiga o sprejemanju drugačnosti. Stanko Peška je tako majhen, da se vsi norčujejo iz njega. Nekega dne v razred pride nova sošolka Frida Robida, ki pa ima ravno nasproten problem. Je namreč velika in ji to niti najmanj ni všeč. Hitro se spoprijateljita in vse se začne obračati na bolje.

 

 

 

 

 

priporocamo-Čivknjeno od začetka do koncaRozi si najbolj na vsem siničjem svetu želi peti v ptičjem zboru Sinji spev. A kaj, ko jo Ta glavna zavrne, da je premajhna, in prenerodna. Morda se bo zboru lahko priključila že čez leto dni, toda Rozi se zdi, da bo leto trajalo neskončno dolgo, a čakajo jo neverjetne dogodivščine …

 

 

 

 

 

priporocamo-Junaki z ladje ArgoKnjiga na zabaven in poučen način oživlja znani mit o Argonavtih in mlade bralce popelje na veliko pustolovščino.

 

 

 

 

 

priporocamo-VriskZvedavi veveriček Vrisk se preseli na drevo ob robu nekega vrta, od koder se vedno znova čudi človeškim navadam. Kratke, hudomušne in zabavne zgodbe so kot nalašč za družinsko branje.

 

 

 

 

 

priporocamo-Osupljiva zgodba BBZaradi svoje drugačnosti mora Barnaby oditi od doma. Izdan, prestrašen in povsem sam odleti pod nebo in tako se začne njegovo čarobno potovanje okrog sveta …

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Zgodbice o mucahZgodbice o mucah, ki imajo prav nenavadne poklice. S svojimi značilnostmi in obnašanjem ne predstavljajo le štirinožnih bitij, ampak so tudi zrcalo marsikatere človeške lastnosti …

 

 

 

 

 

priporocamo-Zgodbe iz podzemljaPoučna knjiga za otroke, ki ponuja odgovore na vprašanja o nastanku našega planeta, starosti mineralov in kamnin, sledeh življenja v kamninah, vulkanih, potresih, ledeni dobi, prazgodovini, podnebnih spremembah in še marsičem.

 

 

 

 

 

 

priporocamo-SimplGimnazijcu Klebru in njegovemu starejšemu bratu Simplu, ki je zaradi umske zaostalosti na razvojni stopnji triletnika, se življenje popolnoma spremeni, ko se vselita v stanovanje štirih zabave željnih študentov …

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Kaja in njena družinaV zgodbi o 8-letni deklici, ki ji mama nekega dne pove, da bosta z očkom živela ločeno, lahko otroci prepoznajo svoje stiske in ubesedijo svoja čustva …

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Društvo starejših bratovBiti starejši brat ni preprosto. Zaradi nenehnega nagajanja mlajšega brata se Nace odloči, da skupaj s sošolcema ustvari društvo starejših bratov, ki se bori za njihove pravice …

 

 

 

 

 

priporocamo-Tinček in 3 zlate ribiceZgodbice o tretješolcu Tinčku in treh zlatih ribicah, ki v njegovi domišljiji prevzamejo človeške lastnosti in mu pomagajo poiskati odgovore na mnoga pomembna vprašanja …

 

 

 

 

 

priporocamo-Kam je izginila BrinaOtroška detektivka v prvoosebni pripovedi četrtošolke Brine, ki skupaj z bratom Lovrom raziskuje izginotje sosedine psičke Brine.

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Zgodba o sidruTo ni navadna zgodba, saj prinaša le bogate ilustracije, ob opazovanju katerih lahko vsak mladi bralec ustvari svojo zgodbo …

 

 

 

 

 

priporocamo-Pesmi iz rimogojniceRitmične, duhovite in bogato zvočne pesmi, obogatene z navihanimi ilustracijami Zvonka Čoha, ki se jih otroci ne naveličajo …

 

 

 

 

 

priporocamo-Mrožek mrožekSlikanica prinaša dve zgodbici.V prvi spoznamo mrožka, ki si ni hotel striči nohtov, a je prav zato dobil službo v orkestru, v drugi zgodbici pa ima mrožek težave z vidom, kar je za glasbenika sila nerodno …

 

 

 

priporocamo-Mio moj Mio9-letni Berto si v življenju želi samo nekoga, ki bi ga imel rad. Pogreša družinsko toplino, za katero je pri krušnih starših prikrajšan. Nekega dne se mu želja končno izpolni …

 

 

 

 

 

http://www.francebevk.si/files/2015/09/priporocamo-Neverjetna-potovanja.jpg

Knjiga predstavlja pustolovščine neustrašnih živali, ki se vsako leto podajo na potovanja, dolga več tisoč kilometrov …

 

 

 

 

priporocamo-Oh boyTrije otroci ostanejo sami po tragični smrti matere. Prisežejo, da nikoli ne bodo zapustili drug drugega. Socialna delavka in sodnica skušata narediti vse, kar je v njuni moči …

 

 

 

 

 

 

priporocamo-RopotarnaNeobičajna knjiga, ki združuje pravljice o osebah in predmetih, pesmi in miniaturna besedila, v katerih se poigrava z jezikom. Vsaka stran za bralca predstavlja popolno presenečenje … Knjiga je prejemnica letošnje nagrade Večernica za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo.

 

 

 

 

 

 priporocamo-ČofliPet majhnih kosmatih bitij ponoči krade hrano po hišah. Nikoli jih nihče ne ujame, saj znajo s svojimi velikimi očmi hipnotizirati tudi hišne čuvaje. Nekoč po naključju pridejo v Milenkino družino in zanje se odpre čisto nov svet …

 

 

 

 

 

priporocamo-Kot v filmuMladinski roman, prejemnik nagrade Modra ptica 2013 za najboljši mladinski roman, prinaša zgodbo o zorenju, ki s pretanjenim humorjem razkriva pogoste stiske otrok ob razpadu družine.

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Benjamin DoveBenjamin Dove se spominja poletja iz svojega otroštva, ki mu je za vedno spremenilo življenje. Nedolžno otroško igro je pretrgala skoraj neizbežna tragedija … Ganljiva nostalgična pripoved, vznemirljiva od začetka do konca.

 

 

 

 

 

priporocamo-Martin pujsPoleg groznega priimka mora Martin prenašati še nasilnega očeta, pijanca.Mati ju je že zdavnaj zapustila in zdi se, da slabše ne bi moglo biti. Dokler Martin po nesreči ne ubije svojega očeta …

 

 

 

 

 

 priporocamo-Pleši z življenjem14-letna Sabie živi bedno življenje z mamo Moniko, ki jo po ločitvi vzgaja v sovraštvu do socialnih delavcev in ustanov. Ker se zaveda svoje bolezni in dejstva, da je kmalu ne bo več, mora hčerko pripraviti na samostojno življenje … Zgodba o osamljenosti, prijateljstvu, zorenju in odrešitvi.

 

 

 

 

 

priporocamo-Kdo si AlibrandiOdlično napisano delo govori o tem, kako odrasti v samostojno in neodvisno osebnost, kako je za odraščajoče otroke pomembna ljubezen staršev ter kako oprostiti napake ljudem okrog sebe. Na neprisiljen način nagovarja k toleranci med različnimi etničnimi skupinami in veroizpovedmi ter vzpodbuja širok pogled na svet.

 

 

 

 

 

 priporocamo-AbelaGanljiva zgodba o deklici Abeli, ki z babico živi v tradicionalni kolibi iz blata. Oče, mama in sestra ji umrejo za aidsom in za deklico se začnejo težki časi … Na drugem koncu sveta pa deklica Rosa živi prijetno življenje. Nekega dne jo mama preseneti z novico, da bi rada posvojila deklico. Je v njihovi družini prostor za afriško siroto?

 

 

 

 

 

 

 priporocamo-Reševanje Francesce16-letna Francesca se vpiše na šolo, ki je bila še pred enim letom fantovska. Izjemno pogreša svojo staro šolo in sošolke. Nekega dne njena mati zaradi depresije ne vstane iz postelje. Francescino življenje se povsem spremeni, saj postane prepuščena sama sebi …

 

 

 

 

 

 

 priporocamo-Otroci sveta”Ta knjiga prinaša toplino in ljubezen do vseh otrok sveta. Tudi tistih, ki živijo v od boga pozabljenih krajih”. (Milena Zupančič)

 

 

 

 

 

 

?????????????????????????????????????????????????????????

Knjiga o skrivnosti in prav posebni druščini, ki se rada druži ob čaju. Sestavljajo jo Radovednost, Dobravolja, Dolgčas, Lenoba, Nesreča, kamen in drugi, ki zabavne dialoge in simpatične prigode močno zaznamujejo s svojimi ‘karakterji’.

 

 

 

priporocamo-Bober BorBober Bor je v živalskem vrtu zdolgočasen in utesnjen, zato izkoristi prvo priložnost in pobegne. Življenje na svobodi pa prinaša številne nevarnosti, zato mora prestati marsikatero preizkušnjo …

 

 

 

 

 priporocamo-Dnevnik Ane FrankKnjiga prikazuje intimno doživljanje 2. sv. vojne. 14-letna judovska deklica se je z družino skrivala na podstrešju upravne stavbe v Amsterdamu.

Svoje misli je zapisovala v dnevnik, ki ga je poimenovala Kitty. Strah pred nacisti, ki so iskali skrite judovske družine, je ubesedila na nepozaben način.

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????????????????????????????Roman se dogaja v 17. st. in pripoveduje o čarovniški vnukinji Mary, ki družbi ne pusti, da bi namesto nje odločala, kdo in kaj bo postala. Ko njeno staro mamo usmrtijo zaradi čarovništva, Mary pobegne, da bi se izognila enaki usodi …

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Kako so videli svetKnjiga ponuja odgovor na vprašanje, kako so svet videli mornarji, trgovci, kartografi, pirati, raziskovalci, vladarji, pustolovci, znanstveniki, politiki, filozofi, pesniki, umetniki in astronavti. Sestavlja jo 46 kratkih poglavij z jasno podanimi dejstvi, ki so odlično izhodišče za nadaljnje raziskovanje.

 

 

 

 

priporocamo-Lepe punce lepo bruhajoGanljiva pripoved o stiski sodobne najstnice, ki je ujeta v začarani krog bulimije. V osupljivih razmišljanjih odkrijemo zapleteno mrežo notranjih vzgibov, zaradi katerih motnje hranjenja sčasoma zasenčijo celo odnose z njenimi najbližjimi …

 

 

 

 

 

priporocamo-MatejRoman o odraščanju, prežet s spoznanjem, da je s prijateljstvom mogoče prebroditi še tako hudo stisko. Matej se ne more sprijazniti z nenadno očetovo smrtjo, zato se zapre v svoj domišljijski svet. V družbi velja za čudaka. Pravih prijateljev nima. Nekega dne pa se zaljubi …

 

 

 

 

 

priporocamo-Avanture-stari EgiptV poučni zbirki knjig z naslovom Agencija Potovanja v prostem času se trije otroci vsakokrat, ko obiščejo turistično agencijo in odprejo potovalni vodič, znajdejo na povsem drugem mestu in v povsem drugem času …

 

 

 

 

 

priporocamo-Megi in bernardinec KarliNOVA zbirka Dese Muck

Žival prinese v hišo veselje pa tudi skrb in odgovornost. Na pomoč priskoči čudežna bolha Megi, ki o živalih zelo veliko ve in jim zna poiskati prave lastnike. Na koncu knjige pa veterinarka o vsaki živali napiše marsikaj zanimivega in koristnega.

 

 

 

 

priporocamo-Zlati zobNavdušen plezalec Tomaž se s prijateljem in sestro odpravi proti dolgo načrtovanemu izzivu – Loški steni nad Logom pod Mangartom. Ko se druščina ustavi v vaški gostilni, jim nekdanji rudar pove za zaklad, ki naj bi se skrival v neki votlini Zlatega zoba …

 

 

 

 

 

priporocamo-Kaj pomeni biti jazZbirka Filozofki obsega tri poučne knjige, ki ponujajo samospraševanje vsem otrokom, ki si postavljajo pomembna vprašanja o sebi, življenju in svetu. Prva knjiga ponuja odgovore na vprašanja: Ali izbereš, kdo si? Kaj si dolžan staršem? Ali se rad gledaš v ogledalu? Ali si zadovoljen, ker odraščaš? Ali si žival? Ali si tak kot drugi?

 

 

 

 

priporocamo-Kaj pomeni vedetiDruga knjiga ponuja odgovore na vprašanja: Ali so tvoje ideje tvoja last? Ali moraš vse vedeti? Čemu služi domišljija? Kako veš, da vesolje obstaja? Ali moraš hoditi v šolo, zato da se česa naučiš? Ali je pomembno razmišljati?

 

 

 

 

 

priporocamo-Kaj pomeni živeti skupajTretja knjiga ponuja odgovore na vprašanja: Smo vsi enaki?, Se moraš vedno strinjati z drugimi? Ali bi si želel živeti sam? Ali vedno potrebujemo vodjo in pravila, da lahko živimo skupaj? Ali moramo vedno spoštovati druge? Ali moramo vsi delati?

 

 

 

 

 

priporocamo-Skrivnostni primer ali kdo je umoril psaGlavni junak romana je 15-letni Christopher, ki je avtist. Rad ima matematiko in rdeče avtomobile, ne mara pa metafor, ker jih ne razume.Nekega večera na sosedovem dvorišču najde umorjenega psa. Odloči se poiskati morilca in o tem napisati detektivski roman …

 

 

 

 

 

priporocamo-Sanje neme dekliceRahločutna ljubezenska zgodba o gluhonemi in revni deklici April ter premožnemu dečku Tonyju se nežno, a neizprosno dotika perečih vprašanj sodobnega časa: sprejemanja drugačnosti, odtujenih medčloveških odnosov, ločitve, spolne zlorabe in moči javnega mnenja.

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Chandra11-letna indijska deklica Chandra ne more verjeti svoji veliki sreči. Fant, ki so ji ga starši izbrali za moža, je videti sodobnih nazorov in brez predsodkov. Prepričana je, da je pred njima prijetno skupno življenje, toda njena pričakovanja se kmalu razblinijo …

 

 

 

 

 

priporocamo-Baraba”Kje je mulc?” sem zaslišal fotra. Nikoli me ni poklical po imenu. Nevarno se mi je približal. ”Za koliko si prodal Blekendeker kufer? Baraba! Koliko časa se še misliš rediti na mojih žuljih? Ti kar prosiš batine.”Nasilje v družini 16-letnega Mateja potisne v vrtinec težav s šolo, zakonom in vrstniki …

 

 

 

 

 

priporocamo-Velike zelene očiGanljiva zgodba o težki življenjski preizkušnji 15-letne Lene s čudovitimi zelenimi očmi. Njeni starši so pogosto odsotni zaradi službenih obveznosti in tako je tudi tistega usodnega dne, ko se ji življenje za vedno spremeni. S prijatelji se odpravi na izlet, v avtomobilski nesreči pa se poškoduje in oslepi …

 

 

 

 

 

priporocamo-Onkraj15-letna Liz v prometni nesreči izgubi življenje, vendar smrt ne pomeni konca njenega življenja. Prispe v kraj z imenom Onkraj, kjer je življenje podobno temu na Zemlji, po drugi strani pa je zelo drugačno. Ljudje se namreč ne starajo, ampak postajajo vedno mlajši…Liz zelo pogreša svojo družino in prijatelje in  izkoristi vse možnosti, da pride z njimi v stik …

 

 

 

 

 

priporocamo-Primer Justin15-letni David Case pazi na svojega bratca Charlieja in ga še pravočasno ulovi, da ne pade skozi okno. Zgroženi najstnik ugotovi, da sta potrebni le dve sekundi, ki ločita običajno življenje od popolne katastrofe. Preimenuje se v Justina (just in case), da bi tako ušel svoji usodi …

 

 

 

 

 

priporocamo-Ko je oče postal grmPreden Todin oče postane grm, dela kot slaščičar. Vsak dan vstane že pred zoro, da napeče dvajset vrst kolačkov in tri vrste tort. Nekega dne pa se vse spremeni, saj mora oditi na bojišče. S seboj vzame priročnik Kaj mora vedeti vsak vojak, v katerem natančno piše, kako se z vejicami in listjem lahko preobleče v grm, da ga sovražnik ne bo prepoznal.

 

 

 

 

 

priporocamo-BeboBebo je zgodba o prijateljstvu, srčnosti, ljubezni, neomajni volji in optimizmu. Zgodba o fantu, ki je, kot sam pravi, ”malo tako”, razbija stereotipe in vsakršne predsodke o drugačnosti, o Slovencih in južnejših narodih pa o tudi tem, zakaj so moški večeri včasih tudi koristni in da je prav vsakdo enakovreden član družbe, če se le trudi in prispeva po svojih močeh.

 

 

 

 

 

priporocamo-Nicholas_DanePo spletu okoliščin in nepremišljenih odločitev socialnih služb se Nicholas znajde v krempljih zakletega kroga nasilja. Tančice skrivnosti, za katere je slutil, da se dogajajo v prevzgojnem domu, se vedno bolj odkrivajo.

Vse do dne, ko tudi sam postane žrtev podlega pomočnika ravnatelja s pedofilskimi nagnjenji …

 

 

 

 

 

priporocamo-Tigrova bolečinaNapeta zgodba o težavah odraščanja in boju za samostojnost opisuje viharna razpoloženja 11-letnega Sylvaina, ki noče biti več mamin sinko.

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Pes gre v širni svet”Dolgo že živim, a nisem veliko doživel”, si reče pes in se odpravi na dolgo in nadvse zanimivo potovanje v svet. Kot mojster različnih spretnosti nesebično pomaga vsem, ki ga prosijo za pomoč.

 

 

 

 

 

 

priporocamo-SpričevaloZabavno branje za mlade, ki vas po končanih počitniških dogodivščinah spet pričakajo šolske klopi, redovalnica in ocene …

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Jonatan Livingston GalebKratka in na prvi pogled enostavna pripoved o vprašanjih, s katerimi se v določenem življenjskem obdobju sreča vsak izmed nas: o smislu življenja, vrednotah in o resnici sveta. Jonatan je močan simbol, ki predstavlja vrata v življenje, pot k odraslosti in zrelosti. Svoje sanje uresniči tako, da posluša svoje srce in ob tem ugotovi, kaj si resnično želi v življenju.

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Otok modrih delfinovResnična zgodba o 12-letni ameriški Indijanki, ki se popolnoma sama s psom znajde na neprijaznem zapuščenem otoku, ki ga poimenuje Otok modrih delfinov. Knjiga ponuja odlično in napeto branje o dekličinem 17-letnem robinzonskem življenju in njenem boju za obstanek.

 

 

 

 

 

priporocamo-AknožerDuhovita in prikupna zgodba o 13-letnici, ki nas popelje skozi težave vsakega odraščajočega najstnika. Knjiga nevsiljivo sporoča, da lepota in materialne dobrine v našem življenju še zdaleč niso vse …

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Moj bog tvoj bogPet kratkih zgodb o mladih, ki se sprašujejo o svoji verski pripadnosti v sodobnem svetu in nam tako prikažejo raznolikost verovanja v budizmu, hinduizmu, islamu, judovstvu in krščanstvu.

 

 

 

 

 

priporocamo-Kokokoška EmilijaČudovita poučna pravljica, ki pripoveduje o pomenu hvaležnosti za stvari, ki jih dobimo v dar. Gospodinja vsak dan pobira jajca, ki jih znesejo njene kokoši. Čeprav dobiva daleč najboljša jajca, se kokošim nikoli ne zahvali. Nadpovprečno inteligentna kokoška Emilija najprej le mirno prenaša gospodinjino nehvaležnost, nekega dne pa ima vsega dovolj …

 

 

 

 

 

priporocamo-Uročeni HorrendoHorrendo živi v krutem svetu, v katerem so prijazne besede zelo redko izrečene. Vsako leto pirati ugrabijo vse 12-letnike in tako se tudi on znajde v dogodivščinah na odprtem morju… Prebrisana posadka 12-letnih dečkov bo navdušila pustolovščin in vznemirljivih dogodivščin željne mlade bralce.

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Bela kava in PosipanecZgodba o rasnem razlikovanju in nestrpnosti do tujcev. 10-letni deček Sammy se od sošolcev razlikuje le po temnejši barvi kože, zato ga kličejo Bela kava. Slikovito nanizani dogodki pokažejo, da je lahko vsak izmed nas ožigosan na osnovi svojega zunanjega videza …

 

 

 

 

 

priporocamo-LužaDogajalni čas knjige je predvsem vrtec, kjer otroci zganjajo različne lumparije. Prvoosebni pripovedovalec Ran, bolj znan kot Luža, s svojim živahnim, domiselnim in duhovitim govorom predstavlja otroški pogled na svet. Knjiga, polna dogodivščin, ki vas bodo nasmejale do solz.

 

 

 

 

 

priporocamo-Berenikini kodriRoman, ki nagovarja bralca v slengu mladih, pripoveduje zgodbo o gimnazijki Anini, katere čudoviti dolgi lasje in okvarjen vid so posledica albinizma. Aninina selitev od preveč zaščitniške matere k dedku v veliko mesto, jo popelje v začaran krog zabave, alkohola, prve ljubezni in mamil … Roman opozarja na pozitivne moralne vrednote pri odraščajoči mladini.

 

 

 

 

 

priporocamo-Babica v supergahTinčeva in Binčeva babica Lenča je čisto navadna upokojenka, ki na nekem izletu v hribe najde zavržene športne copate. Vzame jih domov in njeno življenje se spremeni, saj postane prava superbabica … Knjiga, polna zabavnih dogodivščin.

 

 

 

 

 

priporocamo-Zakaj pa neDnevniški zapiski skoraj običajne 15-letnice, v katerih z obilico humorja in iskrivosti opisuje razburljivo poletje pred vstopom v gimnazijo. Knjižni prvenec naše bivše učenke, opremljen z duhovitimi ilustracijami.

 

 

 

 

 

priporocamo-Nace gre od domaOčarljiva zgodba, namenjena bralcem vseh starosti. 8-letni Nace nekega zgodnjega jutra zbeži od doma. Beži pred svojimi problemi in pred dnevom, ki se ga boji … Na svoji poti sreča govoreče živali in čarobno prodajalno igrač s skrivnostnim starcem, ki mu razkrije svojo življenjsko zgodbo, polno čudežnih dogodivščin …

 

 

 

 

 

priporocamo-MetuljMetulj predstavlja metaforo za odraščanje, ko je treba znati sprejeti odgovornost za svoja dejanja, se soočiti s svojimi strahovi in se sprejeti takšnega, kakršen si. Roman odstira predvsem psihološki portret 14-letnice Rozine na poti k odraslosti …

 

 

 

 

 

priporocamo-Knjiga vseh stvariKratka pripoved o velikih stvareh, ki so v življenju zares pomembne. ”Na vprašanje, kaj bi bil rad, ko odraste, Thomas odgovori: Srečen človek. Ko odrastem, bi bil rad srečen človek.” Na tej poti pa se mora najprej znebiti strahu …

 

 

 

 

 

priporocamo-Chandine skrivnostiNapet in pretresljiv roman o najstnici, ki jo življenje v podsaharski Afriki postavi pred hude preizkušnje, v katerih želi rešiti ljudi, ki jih ima rada. Ganljiva zgodba o revščini in pogumu predstavlja grozljivo ravnanje z žrtvami AIDS-a.

 

 

 

 

 

priporocamo-Pekel sredi rajaPoučna in napeta pustolovska zgodba o življenju na jadrnici, brodolomu ter iznajdljivosti dveh najstnikov v boju za preživetje na samotnem tihomorskem otoku …

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Danny prvak svetaDanny živi z očetom v stari romski prikolici za bencinsko črpalko nekje na podeželju. Prepričan je, da noben fant na svetu nima boljšega očeta. Nekega dne izve za očetovo veliko skrivnost, ki ga popelje na največjo pustolovščino njegovega življenja …

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Knjižničarka MrcinaNi hujšega, kot če te mama med počitnicami vpiše v knjižnico, v kateri je zaposlena knjižničarka, ki ne prenese nagajivih otrok. Z njimi obračuna kar s pištolo-krompirjevko … Duhovita zgodba za užitkarske bralce!

 

 

 

 

 

priporocamo-DebeluškaZgodba o odraščanju in pretirano ambicioznih starših, ki ne upoštevajo želja svojih otrok. Da bi ustregla svoji mami in si tako pridobila njeno ljubezen, se 15-letna Urša odloči postati manekenka …

 

 

 

 

 

priporocamo-OskarNeozdravljivo bolan deček na pobudo hudomušne mamke Roze iz bolnišnice piše pisma Bogu. Pisma odstirajo polnost Oskarjevih dni in veselje, da jih je sploh dočakal … Kljub grenkemu priokusu knjiga prinaša zabavno branje.

 

 

 

 

 

priporocamo-Se vidva SimonEno tistih del mladinske literature, ki bi ga morali prebrati tudi odrasli. Pripoveduje o fantu z mišično distrofijo, zaradi katere je priklenjen na invalidski voziček. Kljub temu je večinoma bolje razpoložen od svojih vrstnikov, ki so zdravi kot dren …

 

 

 

 

 

priporocamo-Zapisano s krvjoKnjiga, ki spada v zvrst mladinske poučne literature. Zaradi tekočega pripovednega sloga in zanimivih dejstev jo boste mladi hitro prebrali in se kaj tudi naučili.

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Uničimo joVključevanje v novo šolsko okolje naj bi bilo čimbolj prijetno, na žalost pa lahko zaradi peščice sovrstnikov postane prava muka. Zgodba o psihičnem in fizičnem nasilju, ki ga doživlja Avalon, ne ubeži pa mu niti njen najboljši prijatelj, je vsej odraščajoči mladini lahko v poduk in opomin, česa se nikoli ne počne.

 

 

 

 

 

 

 priporocamo-Maruša debelušaNajstnica Maruša zaradi prevelike teže velikokrat sliši zbadljivko Maruša Debeluša, vendar ji to ne pride do živega. Vse do takrat, ko spozna Miloša, v katerega se zaljubi na prvi pogled… Iskati začne čarobno formulo za hujšanje in jo tudi najde …

 

 

 

 

 

priporocamo-Močnejši od sovraštvaResnična pripoved moškega, ki je znal svoje življenje, kljub hudemu odraščanju, obrniti v pozitivno smer. Z zlomljenim srcem ga je pot vodila v vedno večje brezno, kljub temu pa je v ljudeh vedno iskal le naklonjenost in prijateljstvo… Knjiga, vredna branja in razmisleka!

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Pasja groficaZgodovinski roman pripoveduje zgodbo o Idrijčanki Emiliji Evi Kraus, ki je na Dunaju spoznala Napoleona, ki se je vanjo zaljubil. Napeta in čustvena zgodba je zasnovana na resničnih dogodkih in jo preprosto morate prebrati.

 

 

 

 

 

priporocamo-Deček v črtasti pižamiIzjemno občutljiva zgodba, predstavljena skozi nedolžne otroške oči, je postavljena v nacistično Nemčijo v času 2. svetovne vojne. Devetletni nemški deček, sin glavnega taboriščnega oficirja, se spoprijatelji z enako starim judovskim dečkom …

 

 

 

 

 

 

priporocamo-Težave psička PafijaNapisana uspešnica Polonce Kovač. Kakšne težave ima psiček Pafi in kakšna so njegova sporočila? Zelo pomembna: drugačnost je dejstvo in brez strpnosti ne bo šlo. Poučne zgodbe o živalih s človeškimi lastnostmi vabijo k branju.