NASTOP PEVSKIH ZBOROV PRED MESTNO HIŠO

V sredo, 20. 12. 2023, smo se učenci, ki obiskujemo Cici in otroški pevski zbor, v popoldanskem času odpravili na nastop pred Mestno hišo v Ljubljani. Pred šolo nas je pričakal avtobus, s katerim smo se odpeljali do Kongresnega trga. Ko smo prispeli, se je že pričelo mračiti, zato smo med krajšim sprehodom do Mestne hiše lahko občudovali decembrsko okrasitev z lučkami, ki je pripomogla k lepšemu prazničnemu vzdušju. Pred začetkom nastopa smo v zaodrju izvedli skupne vaje za ogrevanje in sproščanje, ki so nam pomagale pri boljši osredotočenosti in umiritvi.

Na odru smo zapeli pet zimsko obarvanih pesmi. Za uvod smo se predstavili z Novoletnim voščilom, s katerim smo poslušalcem zaželeli vse dobro v prihajajočem letu. Nadaljevali smo z umirjeno Belo pesmico in božično obarvano Smrečico (Oj, smrečica zelena). V zadnjem delu nastopa smo zapeli pesem z naslovom Ob novoletni jelki, ko pa smo prišli do zadnje skladbe, smo se že sprostili in ob prepevanju Tisoč iskric smo prižgali tudi zaploskali.

Naš nastop je bil nagrajen z velikim aplavzom, ki nam je poplačal ves vložen trud. Organizatorji nastopa so poskrbeli še, da smo pred odhodom domov dobili malico (sok in rogljiček), česar smo se zelo razveselili.

Učenci Cici in otroškega zbora ter učiteljica glasbene umetnosti Polona Šuligoj

»GLASBENA TORTA« V CANKARJEVEM DOMU

V torek, 16. 1. 2024, smo se učenci šestih razredov odpravili v Cankarjev dom. Tam smo si ogledali koncert z naslovom Glasbena torta. Iz šole smo se odpravili z mestnim avtobusom. Pred vstopom v Gallusovo dvorano so nam učitelji spremljevalci razdelili vstopnice, nato smo poiskali svoje sedeže in se pripravili na začetek dogodka.

Na koncertu smo ob poslušanju različnih glasbenih zasedb spoznavali glasbene zvrsti in potovali skozi razvoj glasbenih obdobij od baroka do sodobnosti. Koncert so oblikovali dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki so nastopili v komornih skupinah pihal, trobil in tolkal ter dveh večjih zasedbah, simfoničnem orkestru pod vodstvom dirigenta Slavena Kulenovića, in Big Bandu pod taktirko Jaka Kopača. Dogajanje na odru je povezoval  Miha Firšt, ki je pri vsakem glasbenem obdobju izpostavil nekaj zanimivosti, med skladbami, ki jih je zaigral simfonični orkester, pa je tudi sam poprijel za kontrabas in pripomogel k celotni zvočni barvi vseh inštrumentov. Koncert je trajal približno eno uro.

Skozi obdobje baroka in klasicizma sta nas popeljala kvartet pozavn in pihalni kvintet, romantično obarvane harmonije so zaigrala godala simfoničnega orkestra. Sodobno glasbo je doneče in samozavestno predstavil tolkalni duet, nato pa se je na odru zaslišal jazz, ob katerem smo v ritmu tudi zaploskali. V zaključku smo slišali tudi deli dveh slovenskih skladateljev Marjana Mlakarja in Gustava Ipavca, izvedli pa so ju inštrumentalisti simfoničnega orkestra in Big Banda.

Učenci 6. a, 6. b in 6. c razreda ter učiteljica glasbene umetnosti Polona Šuligoj

SPREHOD SKOZI ZGODOVINO JAZZA

Učenci devetih razredov smo se v torek, 10. 1. 2024, odpravili v Cankarjev dom, kjer smo prisluhnili koncertu z naslovom Jazz v živo. Iz šole smo se odpravili z mestnim avtobusom. Preden smo vstopili v Linhartovo dvorano, nam je učiteljica razdelila vstopnice, nato pa smo poiskali svoje sedeže in se pripravili na začetek koncerta.

Dogajanje na odru je ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija, ki ga je vodil dirigent Lojze Krajnčan, otvorila vokalistka Nina Strnad. Ob spremljavi glasbenikov iz Big banda je zapela slovensko popevko Nad mestom se dani. Povezovalec Blaž Trček nas je skozi pripovedovanje ob slišanih skladbah popeljal skozi celotno zgodovino jazza in nam predstavil najpomembnejše ustvarjalce te glasbene zvrsti. Podučil nas je, da lahko ob poslušanju jazz glasbe med skladbami tudi zaploskamo. To storimo takrat, kadar se inštrumentalist v skupini, ki izvaja skladbo, predstavi solistično in zaigra samostojno improvizirano melodijo, s tem pa prikaže svojo virtuoznost.

Z izvajanjem glasbe so nas inštrumentalisti pospremili skozi različne zvrsti jazza  (ragtime, dixieland, swing, be pop, cool jazz, modalni jazz, free jazz …). Spoznali smo, da je jazz je nastal v 19. stoletju, in sicer v New Orleansu. Razvili so ga iz Afrike pripeljani črnci, ki so jih v Ameriki takrat uporabljali kot sužnje. Črnci so namreč ob svojem delu, da bi si lajšali naporno delo in bolečine, peli in igrali. Danes izraz jazz pomeni improvizirano glasbo, ki uporablja evropske instrumente, hkrati pa združuje elemente evropske harmonije, afriške ritme in evropsko-afriške melodije. Z zadnjo skladbo, ameriško popevko z naslovom Sweet Georgia Brown, ki jo je ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija izvedla Nina Strnad, smo zaključili popotovanje po zgodovini jazza in se odpravili proti šoli.

Učenci 9. a, 9. b in 9. c razreda ter učiteljica glasbene umetnosti Polona Šuligoj

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)